Riksförbundet DHB

Läger 2008 - Familjeläger

Sommarlägret i Herrfallet 7-13 juli 2008

Herrfallet, Arboga

I år genomfördes sommarlägret i Arboga, på en campinganläggning som heter Herrfallet. Det fanns det mesta: badstrand i sjön Hjälmaren, kanotuthyrning, trampbilsuthyrning, volleyboll, paintball, en stor restaurang som släppte in oss alla (nästan 200 personer), konferenslokaler, stugor och stora fria gräsytor. Stället var perfekt att ha sommarlägret på! Det började med regn och en del var oroliga att det skulle bli som förra året – regn hela veckan… Men så blev inte fallet! Vi hade vädergudarna med oss och fick endast någon enstaka regnskur.

Söndag 6 juli

Under dagen dök det upp ledare och dess familjer samt barnledare. Alla hjälptes åt med att ställa allt på plats; pyssel till barnen, bord, bänkar, tält, studsmattor, frukt m.m. Vi hade köpt ett nytt partytält, tanken var att vi skulle sitta där på kvällarna i händelse av regn. Vid uppackningen upptäcktes det att det saknades delar… Paul Ek, van som han är att ta tag i problem när de uppstår, kontaktade leverantören i Uddevalla som ordnade med en budbil som körde ända från Göteborg till Arboga! Vilken service! På kvällsmiddagen satt vi i matsalen och såg oss omkring och tänkte ”I morgon kommer det ÄNNU fler människor, vi som redan är många nu! Gud, vad roligt!”

Måndag 7 juli

Efter frukosten började kursmedlemmar och deras familjer komma. Det var många kära möten och roligt att få se nya ansikten att bekanta sig med. Barnen hittade fort varandra och en flicka på 9 år fick träffa sin ”pojkvän” som hon inte sett sedan fjolårets läger – underbart att se! Alla fick nycklar till sina hus och gick för att packa ur bilarna. När klockan slog 13 samlades alla i matsalen för att äta lunch och efter maten så var det informationsmöte, alla presenterades och chefen för anläggningen gick igenom ordningsregler.

Sen var det inskolning för barnen i respektive barngrupp. En del barn kände varandra sedan tidigare, andra inte. Några barn satt tysta och blyga i en ring på stolar och en flicka på 7 år sa att hon inte hade någon kompis alls här och berättade om sin oro. Vid lunchtid dagen efter ville samma flicka inte äta lunch tillsammans med sina föräldrar – för det skulle hon minsann göra med sin nya kompis! En stund in i inskolningen lämnade föräldrarna barnen ensamma tillsammans med barnledarna och föräldrarna gick till sina respektive lokaler och grupper där de skulle ha sina teckenspråks/TSS kurser dagen efter.

Där fanns alla teckenspråkslärare som hade dukat upp för en ”känna på stund”. Vi blev indelade i olika grupper för att kolla av om gruppen passade mig och min nivå. En del var nöjda, andra inte – då var det bara att meddela lärarna och man blev placerad i en annan grupp där det kändes bra. Vi fick ett schema över hur veckan skulle se ut för oss. Klockan 18 var det dags för middag igen och efter det var det poängpromenad, tyvärr så var det regnigt och grått denna kväll så det var dålig uppslutning, en del gick in i sina hus och andra åkte in till Arboga för att handla.

Tisdag 8 juli

Trötta men med taggade steg vi upp med ett leende på läpparna och gjorde vår fingergymnastik innan kursen skulle starta. Först åt vi frukost i matsalen och efter det lämnades barnen till barnledarna för äventyr. Föräldrarna gick med nyfikenhet till sina kursrum. Det fanns ett tiotal olika stationer där vi skulle träna/lära oss teckenspråk, exempelvis så bestod en station av att du skulle hålla i ett matlagningsprogram, precis som de gör på TV, du skulle berätta hur du tillagar, ingredienser samt också kallprata då det var viktigt att det inte fick vara ”tyst”.

De andra stationerna bestod av beskrivning av bilder, beskrivning av ord, konversationsövningar, genuina tecken m.m. Superbra upplägg! Bättre väder hade vi denna dag också vilket gjorde det betydligt lättare för barnen och barnvakterna. Eftermiddagen bestod av en föreläsning av en man vid namn Dan Swärdh som föreläste om vårt kroppsspråk. Vi fick veta varför vi svenskar är mer stela än vad t.ex. människor är kring Medelhavet. Även hur männen, genom sitt kroppsspråk, kan få sina kvinnor att byta till vinterdäck på bilen. Han berättade om bemötanden, hur man hälsar och dess betydelse samt att det är mycket trevligare att bli bemött med ett leende!

Det var en mycket intressant föreläsning och mycket analyserande av en själv, varför man är som man är, att man skapar sitt kroppsspråk genom sin uppväxt, vänner, hjältar, kultur m.m. Vi gjorde övningar som självklart slutade i gapskratt! En del föräldrar sammanfattade att vi faktiskt genom teckenspråket fått ta del av betydligt mer kroppsspråk än vad annars hörande använder sig utav (i alla fall i Sverige) – för det är ju just det vi jobbar med; kroppen, händer, ansiktet. Idag kom vår budbil med delarna till tältet! Och ett gäng karlar satte genast igång med att sätta upp det, det blev jättebra! På kvällen var det pappakväll. De fick gå på ölprovning och efter det var det bastubad. Mammorna spelade minigolf med barnen.

Onsdag 9 juli

Nu var det sommar och sol för hela slanten! Barnen badade tillsammans med de vuxna i sjön, på teckenspråkskurserna kunde de förena nytta med nöje genom att sitta ute, vi fick både solbränna och teckenspråkskunskaper! Under denna dag hann barnen med att bli ansiktsmålade, bada, pyssla, hoppa på studsmattor, köra trampbilar, spela minigolf, vara på teaterkurs och baka. De äldre barnen åkte till Eskilstuna där de klättrade och spelade bowling. Föräldrarna hade som vanligt teckenspråks/TSS kurser och gruppen för föräldrar som har språkstörda barn var på en föreläsning som hölls av Susanne Loheman.

Efter lunchen så kunde man se föräldrar lite varstans som övade på sina teaterföreställningar. Varje grupp ska göra en föreställning på 10 minuter som på lördag ska spelas upp för alla på lägret! Föräldrarna får enbart använda teckenspråk och kroppen till hjälp. Efter kvällsmiddagen så var det dags för alla kvinnor att frossa choklad under en mammakväll. Det var en man där som berättade om kakaobönor, dess skillnader och olika ursprung. Alla fick var sitt fat med olika små chokladbitar som skulle avsmakas och vi skulle gissa på vilken kakaohalt som var rätt för respektive choklad och vilken böna chokladen var gjord av. Tillsammans med chokladen bjöds det på vin och en hel del vatten.

Vid den 100% chokladen var det många, eller ALLA, som grimaserade och vissa spottade ut och andra kunde inte med utan kämpade med att hålla kvar chokladen i munnen – så gott var det definitivt inte hela tiden! Det var helt underbart att vara med under lägret – vi hade stort utbyte av idéer och åsikter diskuteras högt och lågt. Var man än är så hör man ideligen glada skratt. Det är så tydligt vid en sådan här sammankomst att vi är viktiga för varandra. Det är som en fristad där vi inte behöver förklara, kom på mig själv ofta med att avsluta mina förklarningar genom ett ”Ja, du vet…!” Det är så skönt att bli förstådd och slippa vardagens bekymmer. Hörande syskon hittar döva/hsk/språkstörda/hörande vänner och vise versa. Den här sommarveckan borde ha fler dygnstimmar!

Torsdag 10 juli

I morse kl 8 samlades deltagarna, vuxna och barn, för en bussresa på ca 1 timma till Fiskeboda Forntidsby. Där fick vi prova på hur man levde för 10 000 år sedan. Alla blev uppdelade i grupper, fick bära tidsenlig klädsel och tillaga middag som sedan skulle ätas. De olika grupperna skulle baka bröd, göra te, göra rotkok samt tillaga kött och fisk. Detta skulle göras utan hjälp av tändare eller tändstickor var tanken, men då det var ganska fuktigt efter allt regn som för några dagar sedan föll så fick vi hjälp av en fickdrake (tändare). Brödet bakade vi på en stenhäll över öppen eld. Köttet och fisken tillagades annorlunda: först packades köttet och fisken i täta ”paket” av säckväv blandat med sallad.

Sedan värmde vi stenar i eld och när de var riktigt varma lades dessa ner i en ”jordgryta” och över stenarna lades ett lager jord och sedan kött och fisk-paketen och till sist ytterligare ett lager med jord. Under tiden sköt vi pil och gick en poängpromenad. När maten var lagad samlades vi alla och avnjöt maten vi lagat, det smakade riktigt bra då alla var hungriga. På kvällen samlades det folk från ”byn” på Herrfallet. Det bjöds på lotteri, fika och dansband. De vuxna reflekterade om dagens utflykt, många tyckte att det hade varit intressant och var fascinerade av hur människorna på forntiden arbetade så hårt. Det tog en hel dag att tillaga en middag – idag kan vi, om det krisar sig, åka in på McDonalds drive-in…

Fredag 11 juli

Tillbaka till allvaret och våra kurser igen idag. Vi fortsatte där vi slutade i onsdags. Många skratt även denna dag och mycket lärdom. På eftermiddagen var det dags för föreläsning av DHB:s förbundsordförande Janne Carlsson. Han berättade om DHB, deras arbete, planer samt DHB:s historia. Jannes egen presentation om hur han själv började jobba för DHB var mycket intressant och vi tackar honom för att han delade med sig av sin privata historia. Många av oss gick därifrån med en hel del inspiration som vi verkligen behöver få för att just kunna påverka det vi vill ha och det som våra barn har rätt till.

Barngrupperna var på djurparksutflykt, en stor buss kom och hämtade upp dem på morgonen och kom tillbaka med ett gäng rosenröda kinder och glada miner. De minsta barnen som var mellan 1-3 år hade haft utelekar på morgonen för att senare på eftermiddagen, då det börjat regna, gå in för att se på film. Direkt efter kvällsmiddagen så hade barnen bråttom, det var fort hem till stugorna med föräldrarna i släptåg, nu skulle det sminkas, friseras och på med finkläderna! Det var dags för disko! Några av de små tjejerna hade högklackat och stapplade sig fram till diskot som var ungefär 200 meter bort.

Hoppas de skulle klara sig utan vrickade fötter! Alla barnen var så fina! Väl framme vid diskot, utan skador, fick de stämplar på sina händer av barnledarna som släppte in de danssugna barnen. Barnen vinkade glatt hejdå till sina föräldrar och de försvann in i diskots lampor och musik. Föräldrarna tog med chips, ostbågar, nötter, ost, kex, dryck m.m. för att samlas vid vårt kära tält. Ännu en kväll med underbar uppslutning och nya bekantskaper och en kväll med goa skratt. Janne Carlsson valde att stanna kvar en natt hos oss tillsammans med sin familj. Viktigt för alla att träffa och se honom – att han och alla andra som arbetar inom DHB kämpar alla för samma sak – för våra underbara barn!

Klockan halv nio var minidiskot slut och de större barnen skulle nu ta över lokalen, då var det inga föräldrar som följde dem och vi kan tyvärr inte rapportera vad som skedde där inne eftersom dessa barn är just tonåringar och de delar inte med sig lika frikostigt av sina upplevelser som t.ex. våra 6-åringar gjorde… En fin sommarkväll för oss alla.

Lördag 12 juli

Idag var det ännu en dag med fullt upp för barnen. De har ridit på hästar, pysslat, lekt lekar, haft skattjakt, mångkamp och paddlat kanot. Vi vuxna var på teckenspråkskurser och lärde oss bara mer och mer. Vi hade underbara lärare som jobbade på ett enormt bra upplägg som inkluderade precis alla övningar man kan tänka sig! En stor eloge till dessa lärare! En nervositet spred sig på anläggningen denna dag. Föräldrarna var allvarliga, fnittriga och målinriktade. Det var dags för teateruppvisningar idag!

De flesta var utklädda och vi andra var åskådare sneglade såklart med nyfikenhet på dem. Alla samlades och jag kan säga att det jag såg av föreställningarna var mycket suddigt, då jag skrattade så jag grät! Det var fantastiskt roligt! Det var ett gäng härliga föräldrar som verkligen bjöd på sig själva och gjorde en kanonföreställning för oss vuxna och barn! Det var bland annat en grupp av föräldrar som spelade upp Askungen, MEN denna gången var Askungen en man, en prins. Och istället för att tappa sin glassko så tappade han sin Crocs- sko! Askungeprinsen satt på en droska som var en trädgårdsstol och framför ”droskan” fanns en lång och ståtlig pappa som stod på alla fyra och la ner hela sin själ på att agera häst.

Tack alla föräldrar för fler skrattrynkor och magont! Ni var underbara! Vi hade avtackning efteråt. DHB Västras ordförande Paul Ek tackade alla barnledare, lärare, ledare och familjer för en underbar vecka. Det hade samlats in en slant från alla familjer för att tacka ledarna för deras hårda och flitiga arbete innan lägret, samtidigt som lägret och även efter lägret. De fick fina presenter och en och annan tår fälldes. Kvällen bestod av grillning. Det var en vindstilla och varm kväll och sjön låg alldeles spegelblank utanför restaurangens altan där vi alla satt och åt.

Många av oss vuxna satt kvar länge och njöt av den fina middagen och den härliga kvällen medans barnen stack åt olika håll som vanligt. Några sprang till ängen med studsmattorna, tältet, spelade volleyboll, minigolf och några gick hem till varandra. Senare samlades de flesta av oss i tältet och vi undrar just vad andra tyckte och tänkte om oss som gick förbi vårt tält. Där satt vi och tecknade med varandra, slog varandra i huvudena, på armarna och fäktade med händerna… Vi hade mygginvasion! Haha! Måste sett jättetokigt ut! Men trevligt hade vi!

Söndag 13 juli

På morgonen var det först frukost, sedan upp till stugorna för att städa och packa bilen. Redan vid 12-tiden hade många av deltagarna redan lämnat Herrfallet för att åka hem. Det var många ”Vi ses nästa år!” ”Ring!” samt många många kramar. Ledarna kämpade på med all nedpackning av tält, studsmattor, leksaker, bänkar, bord m.m. En del av ledarna stannade kvar till på måndagen för att hinna och orka med allt som skulle packas ihop.

Innan hemgång kändes det sorgligt att gå omkring de nu obebodda husen, inte se barnen gå runt och leka, inte möta någon för att småprata lite. Det var som om vi haft en enda stor fest i sju dagar och plötsligt har alla gästerna gått hem – så tomt! Vi har levt som i en fristad i en vecka och nu ska vi ut i verkligheten igen, men nu med nya laddade batterier. Men vi blickar framåt och vet att det kommer många tillfällen som vi kommer att träffas så här igen! Tack hela DHB för en superb vecka! Tack för att ni finns för våra familjer för ni är dem som vi behöver mest! Vi ses nästa år (och innan dess)!

Grethe Håkansson, DHB Västra

Till Läger
Stäng formuläret.