Riksförbundet DHB

Kanslibloggen inlägg #2

Ingalill skriver kanslibloggens andra inlägg 01/12 2017

En av mina största arbetsuppgifter denna höst och kommande vinter och vår är att hålla ihop planeringen av DHB:s familjeläger 2018. Till min hjälp har jag en lägergrupp med fyra engagerade föräldrar och mina kollegor här på kansliet. Förutom att hitta och boka en anläggning gäller det att hitta barnledare och vuxenledare, fylla veckan med aktiviteter och hitta pengar som täcker alla kostnader från planeringshelg till avslutningsfest.

Jag brukar säga att våra familjeläger är det bästa med DHB. Förbundet började med läger redan i mitten på 80-talet och jag och min familj var deltagare sommaren 1995. Året efter var det dags att dra på sig ledartröjan och den behöll jag i tio år. När jag såg hur bra och roligt det var för mina barn att vara med på lägren var jag beredd att satsa en hel del ideell tid på verksamheten. På senare år har jag i egenskap av anställd på kansliet åter kommit att vara med i lägerplaneringen.

På lägren träffas familjer från hela landet och många blir goda vänner och håller kontakten under många år. Många föräldrar uppskattar att slippa tänka på matlagning under veckan och maten är onekligen en viktig del av lägervistelsen. Några matminnen som bitit sig fast är när vi njöt av grillad nyfångad fisk nere vid älven och på Öland fick kocken på Haga Park själv komma ut och vakta dietmaten då den flera gånger hämtades av andra restauranggäster trots skyltar med texten ”Endast DHB” vid uppläggningsfaten.

Det är många saker som ska fungera för att ett läger ska bli bra och visst stöter man på problem ibland. Vädret kan sätta käppar i hjulet som när sommarens värsta åskväder bröt ut under besöket på Eskilstuna zoo och vi åt matsäcken stående i entrén till terrariet eller när ett blixtnedslag slog ut hörslingan uppe i Ånnaboda. Deltagare och ledare kan bli sjuka och föreläsare uteblir. Myggor och bromsar kan invadera lägerplatsen och barnledare kan sitta fast på försenade tåg, men mesta kan man lösa. Det största problemet idag är finansieringen där vi har sett att det blir allt svårare att få medel från fonder och stiftelser. Det är fondmedel som står för den allra största delen av finansieringen av lägerverksamheten och vi försöker varje år hitta fler fonder att söka medel från.

Belöningen efter allt planerande får man när man ser hur roligt barnen har det under de olika aktiviteterna på lägret och när man hör vad de tycker om lägerveckan. För ett par år sedan när vi för första gången hade lägret på Ädelfors folkhögskola i Holsbybrunn utanför Vetlanda diskuterade ett par familjer om de skulle söka även till kommande DHB-läger. En pappa sa att de nog äntligen skulle försöka ta sig iväg på den USA-resa med besök på Disney World man drömt om i flera år. Ett av barnen utbrast då: ”Disney World i USA…jag vill inte åka till USA nästa sommar, jag vill åka hit till Vetlanda!” sådana ord värmer ända in i hjärtat och ger energi till fortsatt lägerarbete.

Ingalill Björkstrand

Stäng formuläret.