Riksförbundet DHB

Kanslibloggen inlägg #8

Ingalill skriver kanslibloggens åttonde inlägg

I somras var årets sommarläger i full gång på Ädelfors folkhögskola i Holsbybrunn utanför Vetlanda. Varje läger föregås av ett omfattande planeringsarbete. Årets lägerplats bokades redan tidigt på sommaren 2017, vilket sparat mycket tid. Bara att hitta en lämplig lägerplats kan annars ta lång tid. Det var ju inte heller bara att boka när vi hittat något som verkar passa, anläggningen måste självklart även ha lediga platser den vecka vi vill komma.

Man behöver också ha personal till lägret, både vuxna lägerledare och barnledare behövs och den rekryteringen är inte heller alltid så enkel. Det kan ibland vara svårt att motivera ungdomarna att arbeta på våra läger då vi bara erbjuder en dryg veckas arbete för dem. Det är vanligt att barnledare hoppar av då de närmare sommaren erbjuds ett bättre sommarjobb på kanske 4 eller 5 veckor. Att hitta föräldrar som vill medverka i planeringsarbetet och genomförandet är inte heller så lätt. Speciellt om man har små barn kan det vara svårt att ta steget till lägerledare. Inför sommaren hade vi ett fantastiskt gäng med ungdomar på plats, det var en bra blandning med nya och erfarna barnledare i grupperna. Vi hade också mycket engagerade lägerledare som verkligen försökte ge alla en riktigt fin lägervecka.

Lägerveckan måste även fyllas med innehåll. Barnen ska få leka och göra roliga saker i sina olika grupper och av erfarenhet vet vi att föräldrarna är intresserade av både undervisning i teckenspråk och föräldrautbildning i form av olika föreläsningar. Allt detta kostar naturligtvis en hel del pengar och ett sätt att hålla kostnaderna nere är att bjuda in olika Arvsfondsprojekt till sommarlägret. Samverkan med projekt blir en win-win situation, då vi får en kostnadsfri aktivitet eller föreläsning samtidigt som projektet får möjligheten att sprida sitt budskap till DHB:s målgrupper. Arvsfonden ser mycket positivt på denna typ av samarbete, vilket på sikt även kan gynna DHB:s kommande projektansökningar.

Under årets läger hade vi inte mindre än tre olika projekt som hälsar på. Redan på första dagen stod Lekfrämjandet och projektet ”Lek för livet” för en mycket uppskattad lekeftermiddag där barn, barnledare och föräldrar fick tillfälle att genom roliga lekar lära känna varandra i de grupper som fanns under veckan. På tisdagen fick föräldrarna träffa två av projektledarna i BOUJT, Barn och ungdomsjour på teckenspråk, ett projekt som drivs av Sveriges Dövas Ungdomsförbund. På lägrets tredje dag kom DHB Västras projekt Bildstöd i föreningsaktiviteter.

Nu har vi inför hösten skiftat fokus. Vi har skickat in en ny projektansökan hos Arvsfonden för vårt projekt ”Äntligen!”. Med projektet ”Äntligen” ska personer med språkstörning få möjlighet att själva bilda ett ungdomsförbund med stöd från Riksförbundet DHB. Projektet kommer genom olika aktiviteter att organisera målgruppen med syfte att göra de mer synliga i samhället.

Jag hoppas att vi möts vid nästa års läger! Håll ögonen öppna här på vår hemsida för de senaste nyheterna!

Stäng formuläret.