Riksförbundet DHB

Kollo 2008

Kollo 2008 i Vårdsnäs

Stiftsgården Vårdnäs

Projektet ”Barn och unga med språkstörning i ett livsperspektiv” har vid flera tillfällen ordnat familjehelger för föräldrar, syskon och barn. Efter många förfrågningar från föräldrar kände vi oss redo att ordna ett kollo för bara barnen/ungdomarna. Kollot ägde rum den 5-8 juni på Stiftsgården Vårdnäs, som ligger ca 3 mil söder om Linköping. Det var tretton barn i åldrarna 11-15 som kom från olika delar av landet. Från Örnsköldsvik i norr till Dalby i söder. Till vår hjälp hade vi fem fantastiska ledare, två logopeder, en sjuksköterska och två studenter. Vi hade riktigt tur med vädret, med strålande sol och 25-30 grader. Det fanns inget behov av regnkläder och stövlar. Istället fick vi se till att barnen drack ordentligt, var insmorda med solskyddskräm och hade keps på huvudet. Det blev många tillfällen till bad mellan de olika aktiviteterna. En del barn tog både morgondopp och kvällsdopp och några dopp däremellan. Vårdnäs ligger vackert vid sjön Stora Rängen där det finns en fin badplats.

Familjerna kom på torsdagen och lämnade sina barn. Det var nog lite pirrigt för barnen att få träffa de andra som skulle vara där. Vi ledare var också pirriga och förväntansfulla. Det var ju första gången som vi skulle hålla i ett kollo. När barnen kom fick de sina rum, de fick packa upp och lära sig hitta. På rumsdörrarna hade vi satt lappar med namnen på de som delade rum. I varje rum var det två våningssängar och det var fyra, tre eller två barn som delade rum. Vi ledare hade rum i samma korridor bredvid barnen. Vi samlades när alla hade kommit och gjorde lekar så att vi skulle lära känna varandra lite bättre och lära oss varandras namn. Efter middagen fortsatte vi med ”lära-känna-varandra-lekar”. Kvällen avslutades med en lässtund och sen var det läggdags. Varje kväll avslutade vi med en stunds högläsning ur boken ”Benny Blixt och sega råttans hämnd”. Det varma vädret och det fullspäckade programmet gjorde att de flesta stupade i säng på kvällarna.

På fredagen var det väckning redan 07.30. Efter frukost blev det lekar, bland annat en gåt-skattjakt. Barnen skulle lista ut svaret på gåtor och svaret gav en ledtråd till nästa gåta och slutligen till en skatt. Efter lunch delades barnen in i grupper och gick en samarbetsbana. Det gällde tex att bygga en bro av plankor i olika storlekar och att fylla ett rör med vatten så att en pingisboll kom ur röret. Senare på eftermiddagen fick de välja vad de ville göra; bada, fiska, spela spel eller pyssla. Det visade sig att vi hade en storfiskare med oss som drog upp 14 fiskar på de här dagarna. På kvällen hade vi lägerbål vid badplatsen, med sånger och korvgrillning.

Tidig väckning på lördagen igen. Efter frukost var det dags för ”spårning”. Det gällde att tex klura ut rätta svar på frågor och att med hjälp av teskedar fylla en hink med vatten. Efter lunch paddlade vi kanot. Det blev lite dramatik när det blåste en del när vi vände kanoterna hemåt igen. Några fick ta i ordentligt med paddlarna för att vända kanoten i rätt riktning mot land och inte hamna i vassen. På kvällen var det disko. Några vill först inte dansa, men sen blev det full fart med diskodans och bugg. Några barn ville uppträda med sång och dans och en kampsport. Det gjorde de fantastiskt bra! Det blev applåder och jubel.

Så blev det söndag och då fick barnen sova lite längre. Efter frukost packade alla ihop sina saker. Sen delades alla in i lag för att tävla i ”Otympliga spelen”. Men först skulle de hitta på ett namn till laget och måla en flagga till sitt lag. I ”Otympliga spelen” tävlar man i grenar som ”grymlyftning”, ”nöjdhopp”, ”kasta-kul-va?”. Alla deltog och gjorde sitt yttersta för att se så nöjda och grymma ut som möjligt. Det blev många glada skratt! Sen blev det medaljutdelning till alla. Efter lunch var det så dags att säga hej då. Vi gjorde en kramslinga så att alla skulle få krama alla och säga hej då till alla. Vi ledare tyckte att det var fantastiska dagar och härligt att lära känna så många underbara ungdomar.

Lisa Gunnarsdotter och Sofie Wikström

Till Läger
Stäng formuläret.