Riksförbundet DHB

Familjeläger 2010

Sommarlägret på Isaberg 5-11 juli 2010

2010-07-05
Småland, Gislaved – Isaberg Restaurang och konferens (www.isaberg.se) befinner vi oss på.
Läste nyss på anslagstavlan om något som de flesta oroar sig över – vädret! De lovar fint väder och uppehåll hela veckan lång! Ja, några av oss är säkert fortfarande blöta efter förra årets läger 😉

Idag har det varit incheckning, informationsmöte, inskolning i barngrupperna och lite försmak av våra teckenkurser.

Isabergs anläggning är jättefin, en stor lekplats för barnen, fina och fräscha hus att bo i och fina lokaler att vistas i. Humöret är på topp! 🙂

Nedan är bild från tältet där incheckningen var och även den samlingsplats vi har på kvällarna där vi umgås.
Den andra bilden, där har vi ledarna Grethe Håkansson och Susanne Nilsson som var två av de som skötte incheckningen.

Jag träffade en av medlemmarna idag, Susanne Ahlberg, och passade på att fråga henne några saker;

Är detta ditt första DHB läger?
– Nej, det här är mitt åttonde läger med DHB.

Vad är det som lockar dig till dessa läger?
– Att träffa andra familjer inom ”DHB-familjen”. Här har vi möjlighet att bredda vårt kontaktnät. Vår dotter tycker detta är årets höjdpunkt!

Är du här för att få teckenspråkskunskaper eller TSS (Tecken Som Stöd)
– Teckenspråkskunskaper, eftersom min dotter använder teckenspråk.

Hur många mil fick ni köra för att ta er hit till Gislaved?
– Jag vet inte… Det var inte jag som körde (skrattar), men det tog två timmar! Vi åkte från Göteborg där vi bor.

Är du nöjd med boendet?
– Ja, det är helt ok!

Vilka förväntningar har du på denna veckan?
– Att utveckla mitt teckenspråk och att familjen ska ha roligt!

Malin Wanderydz

2010-07-06

Har precis varit nere i tältet och beskådat de minsta barnens konstverk. De har varit ute i naturen och hämtat saker idag och klistrat upp på papper – jättefina!
Idag har barngrupperna; testat på judo, byggt sandslott, lekt på lekplatsen, målat på tröjor, fiskat, vandrat, paddlat kanot m.m.
Det är fullt ös från morgon till kväll!

Vi föräldrar har suttit på teckenskurser; tränat avläsning, genuina tecken, översättningar m.m. Som alltid på kurserna så ekar det högt av skratt!!

Nu på kvällen har halva vuxenskaran varit iväg på aktivitet där de provat varandra i styrka, uthållighet och klokhet!

Fotbolls VM pågår för fullt och storbilds TV:n är uppsatt i tältet så de följer matcherna kan se dessa. Vi andra sluts upp utanför stugorna och samtalar.

 

Alicia 9 år

Idag träffade jag på en tjej som heter Alicia och frågade henne lite saker…:)
Hon berättade att detta är hennes första DHB sommarläger. Mamma, pappa och hennes två systrar är med här. Hon bor i Stockholm och tycker att resan hit gick jättebra! Det roligaste hittills på lägret är att hoppa på den stora studsmattan och klättra. Alicia är döv på ett öra och vill lära sig teckenspråk.
När jag frågar henne om hon vill åka på DHB:s sommarläger igen så utropar hon med glädje ett;
– JAAAA!!!!

2010-07-07

Denna dag har varit full med föreläsningar, två stycken. Den första på morgonen om föräldraskap och att sätta gränser, det var Micke Gunnardo som föreläste. Många goa skratt och igenkänningar. När man ska sätta en gräns för barnen, till exempel att de ska sova i sin egen säng hela natten och inte komma upp och trängas med mamma och pappa, är det värt besväret? Micke menar att vi föräldrar måste ha en ödmjuk inställning till det arbete vi har som föräldrar, vi är nybörjare hela tiden. Vi har ju inte haft en tvååring innan, då är det väl klart att vi inte kan något om tvååringar! Samma när det gäller vilken ålder som helst på barnen.
Han pratade om när vi föräldrar inte alltid är ense om de gränser som sätts, hur man kompromissar. Vi fick några frågor att diskutera med varandra, så som;
Vilka svårigheter ser du i ditt gränssättande?
Vad får dig att bli osäker i din roll som förälder?

Micke menar att om man förstärker det positiva beteendet först (saker som flyter men som man oftast inte kommenterar) så förebygger man det negativa beteendet. Då blir det inte lika mycket negativt beteende att hantera.

”När det fungerar som bäst – ska man jobba som mest!”

Framgångsfaktorer för att det ska bli positivt är att ge barn tid av dig själv! Tid är en bristvara idag med mobiler, internet, TV m.m.
En fråga som kom upp också var;
Hur ofta pratar du med ditt barn? Genom en undersökning som hade gjorts så låg snitt tiden på 3-5 minuter/dag!!!
Barnen behöver mycket tid med oss föräldrar. Tid att lyssna, tid att prata. Det är viktigt att ha en bra kommunikation med dig som förälder, de behöver det genom livet.

Hur kan du får mer tid för ditt barn? Genom att laga mat tillsammans, stänga av TV:n och spela spel, avsätta tid.

Han skämtade och sa att om du vill prata med ditt barn… Kör ut på motorvägen i 110km/h – De vågar inte öppna dörren! De är fast och måste prata! 🙂

Gränssättningen övergick till prat om kärleken till våra barn. Kärleken är lika viktig som sömnen. Visa och tala om för era barn MÅNGA gånger per dag att ni älskar dem.
När barnen provocerar eller trotsar är det medvetet – de vill veta om du ändå älskar dem trots att de beter sig så här..? Villkorslös kärlek. De måste veta att du alltid älskar dem.

Hur får ni barnen att känna sig älskade?

Kärlekens fem språk;
Kärleksfulla ord
Hjälpsamma handlingar
Tid för varandra
Omtänksamma gåvor
Fysisk beröring

”Kärlekens fem språk” av Gary Chapman

En tes som vi fick med oss var; ”Bakom varje klagomål finns ett önskemål” Ta reda på vad barnet önskar, vad säger barnet med sitt klagande?

Jättebra föreläsning! Har ni inte sett/hört honom – gå och gör det!

Micke Gunnarbo – Socialpedagog och förälder till fyra barn

På eftermiddagen kom Siv Bergström – Stanzel, jurist och förälder och pratade om rättigheter för barn med funktionsnedsättningar. Hon gav tips och råd om vad våra barn har för rättigheter. Siv har själv ett barn med funktionshinder och vet vad det innebär att kämpa sig till sin rätt för barnens bästa.
Många frågor och diskussioner.

Mathias Andersson som är vice ordförande på Riksförbundet DHB kom med information för alla medlemmar.

Idag fick några barngrupper besök av en person som det var mycket längesedan jag träffade – Skogs Mulle! De fick lära sig saker om naturen och hur man ska vårda den. De fick känna på olika slags djurpälsar/skinn, bland annat från älg, bäver m.m.
Barnen har lekt, haft skattjakt, haft 5-kamp, målat och provat karate idag. Efter kvällsmaten såg jag många av de större barnen gå ner till sjön och bada.

Det är svårt att få barnen i säng för de har så roligt med varandra.

2010-07-08

Klockan 10:00 i morse samlades alla vid entrén på High Chaparal. Även andra DHB medlemmar som inte var med på själva sommarlägret var ditbjudna och vi var en stor skara som traskade in.

High Chaparal bjöd på olika western shower som var både spännande och roliga. Barnen (och en del föräldrar också) blev inspirerade och köpte sig både cowboyhatt och pistol med knallpulver i.
Klockan 12 var det lunchdags och alla samlades på en kulle utanför entrén. Där satt ledarna och delade ut åpass till High Chaparals tivoli, biljetter till tåget man kunde åka där inne samt matbiljett till klockan 15. Nej, det går ingen nöd alls på oss deltagare. Vi skojade sins emellan om att vi var så hungriga, men det är ingen som går hungrig på detta lägret!
Ledarna hade kört dit en kylbil full med matlådor till alla DHB medlemmar, vi ställde oss i kö, hämtade ut vår mat och dryck och avnjöt den i solen i gräset! Underbart!

Vet att jag sagt det förr – MEN ledarna på sommarlägrerna är fantastiska! Det ett är ett enormt arbete de utför, tänker på allt. Så mycket förberedelser som vi inte alls ser. Jag hoppas att de förstår hur mycket vi uppskattar allt de gör för att detta ens kan bli möjligt att genomföra.

Efter lunchen begav vi oss till vilda western igen och vaskade guld, red på hästar, åkte ångbåt, åkte attraktionerna på tivolit, köpte lotter, tittade på indiandans, fler western shower m.m.

Vid hemgången framåt eftermiddagen så satte sig min familj i bilen och stängde bildörrarna – då började det regna! Vilken tur vi hade med vädret hela dagen! Det var skönt att det kom en regnskur för det var varmt och kvavt innan, men nu räcker det, i morgon vill vi ha sol och värme igen!

Malin Wanderydz

 

2010-07-09

Igår var det inte mycket rörelse i området på kvällen. Alla var trötta efter heldagen på High Chaparal. Det kändes skönt att lägga sig i tid och vakna upp hyfsat utvilad iallafall!

Teckenkurserna och barnens aktiviteter var i full gång kl 9 i morse igen. Mattias, Per, Magnus. Helen och Teddie är så duktiga lärare! De verkligen sliter hårt många gånger för att vi ska förstå och även när de ska förklara saker och ting inom dövkulturen, så intressant och givande att de dela med sig av sin kunskap! Vi fylls på med kunskaper hela tiden och när kursen är slut är huvudet som en flaska med kolsyrad dricka som omskakas och alla reflektioner går yr runt i huvudet på en, det som är toppen är att lärarna finns på plats hela tiden och man kan återkoppla till det som vi gått igenom under dagen och passa på att undra och fråga.

I eftermiddags gick jag inte på någon teckenspråkskurs , utan tog istället cykeln för att se vad barngrupperna gjorde medans vi satt inne och fick teckenspråkskunskaper. Jag cyklade ner till sjön som ligger precis intill anläggningen där vi bor. Där badade barnen tillsammans med barnledarna, blåste såpbubblor och hoppade från bryggan! Det var så varmt idag och solen gassade på bra – en idyllisk dag!
En annan barngrupp delade upp sig två och två och paddlade kanot. Sjön låg spegelblank och de paddlade i karavan. Så mycket fint barnen får uppleva!
Det är så skönt att se att barnledarna, även de ha himla roligt! De tar så god hand om våra barn. Tack alla!

När jag lämnade sjön så cyklade jag till lekplatsen där en annan barngrupp var samlade för att även de skulle ner och bada efter en hel förmiddag i stallet! De hade fått rida och tittat på kaniner. En pojke var väldigt stolt efter att ha ridit trots att han var så rädd innan. Mamman ville se bildbevis och självklart hade barnledarna fixat detta!

Den yngsta gruppen (2-3 åringarna) höll till på studsmattan där jag blev kvar ett tag! J

I skrivande stund hör och ser jag barn utanför mitt fönster som är på väg till kvällens disko. Högklackat, målade läppar, gele i håret och fin skjortorna är på! Den yngsta gruppen ska på disko mellan kl 19-21. Efter det tar den äldre gruppen (från 9 år och uppåt) över, de har disko fram till kl 24.
Vi föräldrar ska samlas vid tältet med chips, godis, kex, ost och dryck för en myskväll.

Malin Wanderydz

 

2010-07-10

Lördag morgon och sista dagen på lägret här.

På morgonen möttes tre teckengrupper på parkeringsplatsen och åkte bilar in till Gisslaved. På plats blev det 6 grupper och vi var tre föräldrar som agerade ”lärare” denna förmiddag då lärarna inte räckte till. Vi var inne i kläd, interiör och leksaksaffärer och tecknade det vi såg.
Denna dag var väldigt varm och någon hade temperaturen för dagen som låg på 31 grader! HETT!

Klockan 12 var vi tillbaka på Isaberg för lunch. Resten av eftermiddagen var det mer teckenkurser och utvärdering som gällde. Någon grupp bad om att få sluta tidigare pga värmen, vi törstade efter att få svalka av oss i sjön tillsammans med våra barn. Lärarna tackade inte nej till erbjudandet och det blev bad för hela slanten – jag tror att nästan alla lägrets deltagare var i sjön denna eftermiddag!! Underbart!

När jag skulle hämta min yngsta dotter efter en vandring hon varit med på under eftermiddagen så frågade en ledare mig om min dotter hade hjärtproblem…??Öh…nej…inte vad jag , svarade jag. Hon hade klagat över ont i hjärtat då de vandrat i värmen, men jag tröstade ledaren med att hon får ofta ”hjärtproblem” om hon så bara ska gå ut med soporna. Då känner väl sig barnen hemma närde inte bara kör med morsan ;)! Jag förstår att den gruppen var trött och varm, de hade gått fyra km i skogen och uppför slalombackar – i den värmen! Själv hade jag nog lagt mig under en gran…

Klockan 18 stod kocken från restaurangen och grillade ute på gräsmattan.Det blev kött, korv, färskpotatis, potatissallad och god salladsbuffé till kvällsmiddag.
En del av deltagarna valde att redan åka hem denna dag och några stannade till söndagen, då det är utvärdering och utcheckning.
En sista kväll med samtal, byte av adresser och telefonnummer mellan vuxna och barn skedde. Det är härligt att se så många knyta nya kontakter!

Min familj åkte hem denna lördagkväll och i baksätet satt två nöjda och egentligen väldigt glada barn, men ack så ledsna de var för att de fick lämna sina vänner. Det lustiga var att vår äldsta dotter som är 9 år och hörande, var den som grät mest och svor över att inte DHB lägrerna var 3 veckor långa istället för 1 vecka! (Kanske barnen skulle skriva en egen utvärdering i fortsättningen, där blir det många många rosor till verksamheten!)

Så, ja, dessa läger är till för precis ALLA i familjen!

Jag tar av mig hatten och bugar och bockar efter ett, åter igen, helt fantastiskt sommarläger! Alla ledare, barnledare och lärare – Hjärtligt tack för allt arbete ni gör! Tack för de underbara minnen ni ger oss!

På återseende,

Malin Wanderydz

Barnledarna hade jobbat hela dagen men ställde även upp på kvällen som disko-värdar!

 

Till Läger
Stäng formuläret.