Riksförbundet DHB

Läger 2012

DHB:s sommarläger 2012 i Ängelholm

Varje sommar har DHB Riks sommarläger för sina medlemmar, sedan flertalet år tillbaka arrangerat av DHB Västra, så också under den gångna sommaren. Under vecka 28 samlades ca 200 deltagare, 6 teckenspråkslärare, 24 barnledare och 6 ledare på Klitterbyns konferensanläggning i Ängelholm.

Vid måndagens inryckning tilldelades varje deltagande familj boende i Klitterbyns små stugor, efter några byten och förflyttningar till de flestas belåtenhet. Under veckan erbjöds i vanlig ordning teckenspråks- och TSS-kurs för föräldrar och fritidsaktiviteter i barngrupp för barnen.

Teckenspråkskursen är upplagd i fem nivåer, från nybörjare till hög nivå, och TSS som en egen ”nivå”. Deltagarna väljer själva vilken nivå som passar dem och under de första dagarna går det utmärkt att byta om man känner att man kallsvettas eller är uttråkad. Vi har sex förträffliga lärare som år efter år ställer upp och håller i undervisningen, en lärare har varit med i så mycket som tio år.

Barnen delades in åldersvis i grupper med olika färger för de olika grupperna, i år var exempelvis de yngsta barnen (1-2,5 år) i barngrupp ljusblå och de äldsta (12-17 år) i barngrupp grå. I varje barngrupp finns 3-5 barnledare i åldrarna 18-30 år som alla är teckenspråkiga, en del med teckenspråk som förstaspråk, en del blivande teckenspråkstolkar och liknande. Detta gör att medan föräldrarna går på kurs för att lära sig mer teckenspråk får även barnen möjlighet att kommunicera på/utveckla sitt teckenspråk.

Massvis med aktiviteter

Flera av barnledarna har varit med många gånger på sommarlägret, vilket är väldigt roligt och dessutom bra eftersom deras erfarenhet är mycket värdefull. På sommarens läger genomfördes en mängd aktiviteter i barngrupperna. Alla grupper hade en utflyktsdag då de yngsta åkte iväg till Busfabriken i Helsingborg och busade och lekte, de mellanstora barnen åkte till Tosselilla sommarland och gjorde allt möjligt (men hann inte bada) och de äldsta åkte sommarrodel vilket var roligt och lite läskigt sägs det.

Förutom detta målades det t-shirts, åktes kana på såpad presenning, kastades färg, spelades brännboll, fotboll och kubb, gicks på skattjakt, lektes på stranden (det var liite badväder några gånger under lägret, och många modiga badade), spelades äventyrsgolf, paddlades kanot, gicks på järnvägsmuseum, ritades, pysslades, målades, lästes sagor (jo, det kom ett riktigt troll och läste sagor för de yngsta, kan man tänka sig?), vattenkrigades och bakades tårtor som alla barn och barnledare fick äta tillsammans sista dagen. En del av tårtingredienserna hamnade dock på barn och barnledare i ett slags vaniljsås- och vispgräddekrig (de t-shirtarna luktade lagom gott när det var dags för tvätt). Tårtorna åts under en grym jongleringsföreställning som Ted Bondesson i barngrupp grå bjöd på.
Lägret brukar också innehålla två föreläsningar som föräldrarna får gå på om de så önskar, och denna sommar handlade dessa om ”Omsorg utan våld”, ”Våga vara förälder och ”Håll kärleken levande”.
Vi hade även några gemensamma familjeaktiviteter. En kväll med tipspromenad och en DHB-dag med utflykt till Ängelholms hembygdspark, där man kunde gå på skattjakt, äta glass, leka på lekplatsen, titta på djur och framförallt se Ballongteaterns uppsättning av ”Pettson och Findus – Rävjakten” som teckenspråkstolkades. Liksom många dagar under lägret var vädret något ostadigt över hembygdsparken under DHB-dagen, men precis när Pettson och Findus skulle äntra scenen klarnade det upp och solen lyste över föreställningen. Jag hoppas att barnen tyckte teatern var lika rolig som jag tyckte.

En möjligheternas miljö

Klitterbyns konferensanläggning ligger ungefär 200 meter från havet och där finns en fantastisk sandstrand. Nu tillät ju inte vädret några vidlyftiga badutflykter, men många valde att ta trevliga promenader längs stranden. Personalen på Klitterbyn var trevlig och tillmötesgående och lagade väldigt god mat, möjligen inte så barnanpassad ryktades det och så var frukosten lite klen enligt en del morgonhungriga deltagare.
DHB sommarläger ger barn som är teckenspråkiga möjlighet att träffa andra barn som också är teckenspråkiga, syskon till barn med dövhet, hörselskada och språkstörning möjlighet att träffa andra syskon, föräldrar till barn med olika funktionsnedsättningar möjlighet att träffa andra föräldrar med liknade eller olika erfarenheter, problem, lösningar osv. Lärare och barnledare är teckenspråkiga och samtliga deltagare på lägret tecknar om än i olika utsträckning. Det här ger en miljö där teckenspråkiga barn kan prata med (nästan) alla, tyvärr en lite unik upplevelse för många av barnen. Eftersom vi hade ett stort läger och fyllde väldigt många av Klitterbyns stugor med våra deltagare kändes det som om vi hade en liten teckenspråkig by som vi bodde i tillsammans, mysigt. Många av familjerna som deltog på sommarens läger har varit med många eller åtminstone flera gånger, men det var också några familjer som var med för första gången. Jag hoppas att alla har fått med sig nytt teckenspråk, nya erfarenheter och nya vänner från lägret.

Sara Rangmar, DHB Västra, numera f d lägerchef
Bilder: Dick Hansson

Till Läger
Stäng formuläret.