Riksförbundet DHB
DHB har genom åren tagit fram skrifter och filmer som du kan beställa.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Föreningshjälpen
Vårt Arvsfondsprojekt Äntligen! har tillsammans med ABF tagit fram ett utbildningsmaterial om förenings- och styrelsearbete. Materialet är skrivet på tillgänglig svenska och bildsatt med förstärkande illustrationer. Vi kallar serien för Föreningshjälpen som består av sju delar. Blir du intresserad av att läsa materialet klicka på respektive länk i högerspalten.
Pris: Gratis
Lätta tecken
DVD med 120 filmade tecken från det svenska teckenspråket. Här kan du se olika tecken för djur, färger, familjen, tid, mat, dryck, känslor, sport och skola.
Pris: 50 kr + frakt
Ibland låtsas jag att jag förstår
En bok om elever med språkstörning. Boken vänder sig till föräldrar, pedagoger och andra som möter barn med språkstörning. Boken ger kunskap om hjälpmedel och om de särskilda svårigheter som eleverna har. Boken innehåller också tankar och råd om bemötande av barn med språkstörning.
Pris: 150 kr + frakt
Språkstörning hos barn och unga i skolåldern
Informationsskrift som i första hand vänder sig till föräldrar och andra närstående. Anna-Karin Arnald leg. logoped ger svar på de vanligaste frågorna om barn med språkstörning under skoltiden. Skriften tar upp innebörd och konsekvenser i skolan och ger tips på vad man som förälder och personal i skolan kan göra för att underlätta för barnet.
Pris: 30 kr + frakt
Språkstörning i kombination med flerspråkighet
Även denna informationsskrift vänder sig till föräldrar och andra närstående i första hand. Eva Kristina Salameh leg logoped ger svar på de vanligaste frågorna om flerspråkiga barn med språkstörning. Skriften tar bland annat upp flerspråkig språkutveckling, språkstörning i kombination med flerspråkighet, utredning och bedömning, intervention och föräldrarnas roll.
Pris: 30 kr + frakt
Språkstörning i kombination med flerspråkighet (arabiska)
Samma informationsskrift som den ovanför, fast på arabiska.
Pris: 30 kr + frakt
Flerhandikappades kommunikation i ett livsperspektiv
En undersökning om hur döva och hörselskadade barn och ungdomar med flerfunktionshinder och deras familjer upplever språksituationen i ett livsperspektiv.
Denna text går även att få skickad i PDF-format. Det är ingen kostnad för att få texten skickad som PDF.
Pris: 50 kr + frakt
Ingen kostnad för PDF.
Vi är en grupp fast två ändå
Om döva och hörselskadade elevers erfarenheter av Riksgymnasiet. Denna studiens syfte är att kartlägga och beskriva de erfarenheter och uppfattningar döva och hörselskadade elever vid RGD/RGH har om sin skolgång ur ett pedagogiskt, språkligt och socialt perspektiv.
Denna publikation är gratis och finns att både läsa och ladda ner här
Döv med utvecklingsstörning – möjligheter i ett livsperspektiv
Syftet med denna text är att informera om och belysa situationen för individer som är döva och har hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning ur ett antal olika perspektiv.
Skriften är av grundläggande karaktär och riktar sig i första hand till personer som inte tidigare kommit i kontakt med denna funktionsnedsättning.
Pris: endast frakt
Skriften finns också som PDF på SPSM:s hemsida. Där finns möjlighet att läsa och ladda ner filen gratis.
Rätten till teckenspråk
DHB Flex och Barbro Lewin har skrivit rapporten ”Rätten till teckenspråk genom livet”, som tar upp hur rätten till teckenspråk ser ut i praktiken för personer med dövhet, hörselskada, språkstörning samt ytterligare funktionsnedsättningar. Underlaget för rapporten är den enkät som skickades ut hösten 2017. Resultatet av enkäten visar tyvärr att rätten till teckenspråk inte finns i praktiken för personer med dövhet, hörselskada, språkstörning samt ytterligare funktionsnedsättningar!
Rapport ”Rätten till teckenspråk”
Arbeta med språkstörning i förskola och skola
Språkstörning är en funktionsnedsättning som innebär svårigheter att producera och förstå talat språk. Svårigheterna skiljer sig åt mellan olika personer och kan ändra karaktär över tid. Skollagen är däremot lika för alla. Den säger att alla ska få det stöd som de behöver. Det är ofta en utmaning att undervisa barn och elever med språkstörning och att hitta rätt stöd för varje individ. Den här skriften ger tips om hur du kan arbeta för att skapa förutsättningar i förskola och skola för barn och elever med språkstörning.
Denna broschyr finns att hämta gratis på SPSM:s hemsida genom att klicka på denna länk