Riksförbundet DHB

12 maj 2021

Teckenspråk som modersmål jubileumsfirar

I år firar vi att teckenspråket som modersmål fyller 40 år. 1981 klubbade riksdagen igenom beslutet om att teckenspråket ska ses som dövas första språk. Ett historiskt beslut som Sverige var först med i världen. Detta uppmärksammas på flera håll i landet, bland annat på Birgittaskolan.

På Birgittaskolan har firandet pågått hela veckan och avslutas idag onsdag med tårta. Under veckan har eleverna fått ta del av tal, flagghissning av den egna teckenspråksflaggan och en utställning. Utställningen är baserad på verken som eleverna arbetat fram under våren. Temat har varit teckenspråk dåtid, nutid och framtid.

Vänerskolans firande kommer bestå av en samling utomhus på den 12 maj. Alla bär en turkos t-shirt och rektorn kommer att hålla tal. Sedan bär det av till Dalboskogen för en föreställning som går under namnet Trollstigen. Även andra aktiviteter anordnas under dagen, bland annat tipspromenad och fika som går i den turkosafärgens tecken.

Även på Manillaskolan firas det för fullt den 12 maj. Eleverna har arbetat utifrån temat ”Elevernas val”. Under två temadagar förra veckan har eleverna jobbat med olika projekt som är kopplade till teckenspråk. De har gjort bakverk, filmer, tröjor, konstverk, utsmyckningar och allt har varit kopplat till händer och handformer. Under onsdagen kommer alla få ta del av det som skapats under temadagarna. Det blir även tipspromenad, uppvisningar, filmer och fika med turkosa cupcakes och handformskakor

Eftersom eleverna på Östervångsskolan har studiedag den 12 maj har de redan uppmärksammat dagen. Firandet skedde digitalt och dagen startade med att den egendesignade flaggan hissades. Efter det tog aktiviteterna vid med tipspromenad, språkplanen, teckenspråkets historia, memory och film som elever inom specialskolan gjort. Förutom detta skedde även en digital pysselutmaning samt tårta.

På Kristinaskolan börjar firandet nästa vecka. Eleverna i årskurs 8-10 har gjort en film på 25 minuter som inleder firandet. En film som tar upp teckenspråkets viktigaste milstolpar. Den sista milstolpen i filmen kommer att vara 14 maj 1981, men ingen får veta hur filmen slutar. För att få ta del av filmens slut kommer alla att samlas utomhus vid flaggstången och invänta ”statsministern” som kommer att meddela vilket beslut som riksdagen tog. Sedan blir det en traditionell flagghissning med en egen designad teckenspråksflagga samt tårta.

För dig som vill fira den 14 maj tillsammans med andra har vi ett tips. Är du intresserad av att ta del av historiken kring språket, höra andras berättelser samt ha en trevlig stund? Förbundet för Sveriges dövblinda anordnar tillsammans med många intresseorganisationer ett webbevenemang, se länk www.teckenspraketsdag.se. Alla får vara med och det går att se evenemanget till och med den 16 maj.

Missa inte SPSM:s vodd om Svenskt språk som undervisningsspråk firar 40 år.

https://www.spsm.se/skolalternativ/goda-exempel-i-specialskolan/vodd/vodd-svenskt-teckensprak-som-undervisningssprak-firar-40-ar/

Stäng formuläret.