DHB Västra

DHB Västras Tecken- och språkläger för familjer 2021 på Tanumstrand

Här kommer några ord från Jenny Kozma som deltog på lägret med sin familj.

Den 8-14 augusti 2021 på Tanumstrand i Grebbestad

Äntligen var det dags igen!

Äntligen var det dags igen för sommarläger på TanumStrand! Som vi – och flera med oss – längtat! Förra året blev lägret inställt, vilket innebär att vi ju väntat sedan vintern 19/20 då ansökan skickades in.
Kurser och aktiviteter körde igång redan på söndag eftermiddag, och sedan var det fullspäckat schema fram till fredagens avslutningsfest med disco för barn och ungdomar.

För dig som inte varit med vill jag beskriva hur vi brukar ha det på TanumStrand. Det här är en SPA-anläggning nära Grebbestad, med båthamn och stuguthyrning. Dagarna tillbringar våra barn och ungdomar med omtyckta barnledare. Alla är indelade i grupper och vi har alltid många ledare i varje grupp relativt antalet deltagare. De unga lägerdeltagarna var mellan 2-19 år, denna gång. Krabbfiske, såpbubblor, pärlplattor, göra bilder, testa SUP-bräda, klättra i utomhusgymmet en bit bort eller i eventhallen på området, bada i havet eller i SPA-anläggningens bassänger… stod på programmet.

Vi vuxna deltar i undervisning hela dagarna – ca 2/3 av oss i teckenspråkskurser på olika nivå, 1/3 av oss i inlärningsteori. Den sistnämnda kursen har vi tillsammans med barnpsykologen Birgitta Spjut, och jag vill nämna något om den. Det här är en kurs för den som vill hjälpa sitt barn med olika återkommande problemsituationer. Kanske rymmer barnet? Vägrar äta? Kanske förstår tonåringen inte att en för sin egen säkerhets skull inte ska klä av sig alla kläder på stranden? Kanske har hen svårt att säga nej? Är helt ensam? Vad kan jag som förälder säga och göra för att hjälpa? Vad blir följden om jag bemöter mitt barn på ett visst sätt? Föräldrarna som varit med på den här kursen under några år, upplever den som viktig. Vi blir hjälpta av varandras berättelser och frågor.

DHB som organisation har, som jag ser det, ett viktigt syfte i att varje medlem – barn som vuxen – ska få chansen att känna sig mindre ensam och utlämnad. Vi är många som kämpar på olika plan för oss själva och våra barn. Det är skönt att inte alltid vara udda eller i minoritet.

Lägergruppen ska ha en extra eloge för att de lyssnat på tidigare utvärderingar ifrån sommarlägret, bland annat på önskningar om mer tid för hämtning/lämning vid lunch och middag. Även idén att vi behöver mötas över gränserna tecknande – icke-tecknande i DHB, var noterad: Vi i inlärningskursen fick ett föredrag av Maya Rohdell med fokus på teckenspråkets visuella fördelar. Föräldrar i teckenspråkskurser fick ett föredrag av Birgitta Spjut. Barn som inte tecknar fick en teckenspråkslektion. Både syskon till barn med funktionsvariationer och de med egna sådana, inbjöds till varsin kväll med Birgitta. Lägergruppen har också lyssnat på önskemål om bättre struktur kring teckenspråkskurserna för vuxna. Jag förstod på vänner att det var mer av tydlighet i år.

Nu har jag inte nämnt hur vackert det är vid TanumStrand, eller hur god maten kan vara, hur roligt många barn tycker det är i eventhallen, eller hur avslappnat vi har det vid DHB-tältet… Det får du som läser fantisera om.

Tack i alla fall för ännu en härlig, intensiv vecka! Vi längtar redan till nästa år.

Jenny Kozma

Äntligen – lättläst

 

Stäng formuläret.