DHB Östra

En förening för familjer som har döva eller hörselskadade barn eller barn som har språkstörning.

Helgläger Rögrund 19-20 aug

Vi har bokat en helg på ön Rögrund i Stockholms skärgård och i år vänder…

Till Läger

Helgläger Vässarö 19-20 aug

Vi har bokat ett läger på populära Vässarö som ligger i Roslagen norr om Singö…

Till Läger

Cable park 26 aug

26 augusti 2017

En cable park är som en skate- eller snowboardpark, fast för vattensport. Istället för att…

Till Aktuella aktiviteter

Habilitering & Hälsa

12 juni 2017

Vi träffade Habilitering och hälsa för att diskutera situationen för föräldrar som har barn med…

Till Intressepolitik

Prova-på spinning 16 sept

16 sept 2017

Prova-på spinning i samarbete med Friskis & Svettis den 16 sept i Farsta. DHB-medlemmen Bengt…

Till Aktuella aktiviteter

Gripsholm 17 sept

17 sept 2017

En familjeanpassad guidad visning av Gripsholms slott i Mariefred den 17 sept kl. 11-12 följt…

Till Aktuella aktiviteter

Möte med Habilitering och Hälsa om barn med språkstörning

Vi träffade verksamhetschefen för Habilitering och Hälsa i Stockholms län och en kollega till honom. Vi berättade att många föräldrar som har barn med språkstörning känner sig vilsna och inte vet vart de ska vända sig. De har ofta bara kontakt med en logoped och är då beroende av att logopeden har stor kännedom om språkstörning, specialförskolor, -skolor, rättigheter mm. Viket inte alla har.

Vi tog upp att även barn med språkstörning utan tilläggsdiagnoser, borde tillhöra habiliteringen. Att många av dessa barn behöver olika former av stöd som habilitering redan har. Idag kan föräldrar till dessa barn få råd och stöd via habilitering men inte barnen direkt. Det ingår inte i Stockholms läns uppdragsbeskrivning. Vi fick namn på den person som jobbar med uppdragsbeskrivningen för Habilitering och Hälsa, Petra Eriksson, och vi ska försöka boka ett möte med henne till efter sommaren.

Vi tog också upp att det inte finns upparbetade kanaler för information och kunskapsutbyte mellan föräldrar och olika instanser som det finns på hörselsidan. Att vi vill få till det. De meddelade att habiliteringarna har god kontakt med alla logopeder, men att logopedernas uppdrag vad gäller samarbete med skolorna kommer att minska.

Vi diskuterade även delaktighet, att man inte blir delaktig bara för att man går i vanlig skola, vilket är vad alla beslutsfattare tycker att barn med funktionsnedsättningar ska göra. Vi vet av erfarenhet att det istället kan kännas som att man blir exkluderad, att man inte blir accepterad, inte hittar kompisar och ofta blir mobbad.

Vi berättade att föräldrarna ofta inte vet vilka förskolor eller skolor som finns. Att Hällsboskolan, en statlig specialskola i Stockholm för barn med språkstörning är hotad av nedläggning. Att däremot Pilskolan i Uppsala som har hörselklasser och språkklasser snart bara har barn med språkstörning.
Vi berättade även att många av dessa barn har hjälp av tecken som stöd eller teckenspråk. Att många föräldrar som börjat med tecken som stöd upptäcker att det inte räcker utan att de vill gå över till teckenspråk.
... Se merSe mindre

Visa på Facebook

Är ni intresserade av en ny typ av simträning?

Vi har i höst möjlighet att erbjuda simträning i Hammarby Sjöstad, nu med mer fokus på att ha kul i bassängen. För barn som vuxit ur simskolan men tycker det är kul att simma och bada med ledare under ordnade former. De får prova olika simsätt, dyka efter saker på botten mm.

Vi kommer vara i en helt nybyggd badanläggning i Hammarby Sjöstad. Bassängen är 15×4 meter med ett djup på 130 cm. Vattentemperaturen håller alltid 32-33 grader. Föräldrar ska inte vara med i vattnet. Ett samarbete med Vattenhuset. Vi bokar teckenspråkstolk om behov finns.
Tid: onsdagar 18.00–18.30. Start 11 okt -22 nov.
Medlemspris: 800 kr/barn för 7 gånger
Låter det intressant? Meddela gärna oss med en kommentar eller gilla inlägget?
... Se merSe mindre

Visa på Facebook

Missa inte vårt avslutningskalas på Minifritids nu på lördag den 6 maj. Kom och gör cupcakes, få en ansiktsmålning och pyssla. Dagen avslutas med en överraskning!
Tid: Lördag 13.00 -16.00.
Adress: Hisus ungdomsgård, Axelsbergs torg 3,
T-bana Axelsberg
Anmäl er till kansliet.ostra@dhb.se om ni vill komma så vi vet hur mycket material mm vi ska köpa in. Uppge antal vuxna och barn med namn
... Se merSe mindre

Visa på Facebook
Stäng formuläret.